Autor Subiect: Tara Hategului. Incursiune în lumi demult apuse. 26 - 28 octombrie 2025  (Citit de 120 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13832
 :oops: in lucru

 O excursie memorabilă în inima Transilvaniei – Țara Hațegului.

🗿 Ce te așteaptă?

✨ Descoperim împreună Ulpia Traiana Sarmizegetusa – fosta capitală romană plină de povești și vestigii impresionante

🚶‍♂️ Pășim pe Via Transilvanica – până în pitorescul sat Sânpetru, într-o plimbare relaxantă, cu peisaje impresionante

⛪ Vizităm misteriosul lăcaș de cult de la Densuș – unul dintre cele mai vechi și enigmatice din România

🦖 Explorăm Parcul Dinozaurilor din Țara Hațegului – o întoarcere fascinantă în timp, când giganții stăpâneau pământul

Si ca intotdeuna in Singles Camp: socializare autentică, momente de relaxare în natură și începutul unor prietenii sau chiar a unor povești speciale!

Tarif: 720 lei/ persoana

Rezervari:

Perioada de desfasurare: 26/10/2025 - 28/10/2025

Cazare: Pensiunea Iancu Malaiesti 3*
Com. Salasu De Sus nr. 62, Mălăiești 337422, jud Hunedoara

Grup de: 16 persoane

Descrierea serviciilor

Servicii incluse:
•   cazare 2 nopti, in camera dubla, cu inca o persoana de acelasi sex
•   mic dejun x 2
•   insotitor de grup, din partea clubului Singles Camp, pe toata perioada excursiei

Nu sunt incluse:
x     transport pana la destinatie. Recomandam grupaj.
x     transfer la capete de traseu
x     mese de pranz si cina
x     intrari la obiective
x     alte servicii care nu sunt mentionate la incluse
x     cheltuieli personale

Insotitor de grup din partea Singles Camp: Mihai Proca

Ce vedem in aceasta calatorie: ce are mai frumos si interesant Tara Hategului

Profilul si tipul excursiei: excursie activa in natura

Cui se adreseaza ca profil de participant: persoane active, sociabile, care se incadreaza usor intr-un grup.

Echipament de drumetie usoara incaltaminte treking, imbracaminte sport, pelerina

Trebuie sa aveti la voi:
•   Document de identitate: carte de identitate

Programul excursiei

Ziua 1. 2025 Întâlnire la pensiune și vizite în situl paleontologic Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului

Întâlnirea cu însoțitorul de grup este la pensiunea Iancu din satul Mălăiești, începând cu ora 13.00. După ce ne cazăm plecăm să vizităm câteva obiective turistice din situl paleontologic Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului. Pentru început vom vizita Cetatea Mălăiești, un monument istoric aflat pe teritoriul satului unde vom fi cazați. A fost construită de familia nobiliară Cândreș de Sălaș în anul 1380. În urma răscoalei curuților din sec. XVII, cetatea a fost distrusă. Începând din anul 2012, cetatea a fost restaurată, iar acum este deschisă spre vizitare.

De aici vom porni mai departe către parcul tematic Dinozaur World Transylvania (https://dinosaurworld.ro/en/dinosaur-world-transylvania-themed-adventure-park-retezat-mountains/ ) pentru a admira machetele de dinozauri de aici. De aici vom merge la Sânpetru pentru a vizita Casa Dinozaurilor Pitici, un muzeu dedicat speciilor de dinozauri care au trăit în această zonă cu milioane de ani în urmă.

Casa Dinozaurilor Pitici (https://www.hateggeoparc.ro/new/index.php/place/casa-dinozaurilor-pitici/ ), situată în satul Sânpetru, este prima Casă a Geoparcului Țara Hategului, amenajată în anul 2013, fiind primul spațiu de vizitare și educație amenajat într-o fostă cârciumă sătească. Satul Sânpetru este locul de unde povestea dinozaurilor pitici a devenit celebră în întreaga lume. Cu mai bine de 100 de ani în urmă, baronul Nopcsa a fost cel care a studiat și a făcut publice datele cercetărilor sale asupra fosilelor pe care le-a descoperit pe dealurile din zonă. Casa Dinozaurilor Pitici este locul în care vizitatorul află ce înseamnă și ce se întâmplă pe un șantier paleontologic și poate face cunoștință cu o reproducere după Elopteryx nopcsai, dinozaurul ce poartă numele descoperitorului dinozaurilor pitici.
Seara vom petrece cu muzică și voie bună la pensiunea Iancu din satul Mălăiesti.

Ziua 2. 2025 Excursie pe Via Transilvanica între Sarmizegetusa și Mălăiești

Este ziua în care vom merge pe binecunoscuta rută a drumeților Via Transilvanica, care traversează România de la nord la sud. Ne vom grupa pe mașini și vom porni spre localitatea Sarmisegetusa unde, pentru început, vom vizita situl arheologic Ulpia Traiana Sarmisegetuza. Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost capitala provinciei romane Dacia. Situată la o distanță de 40 km de Sarmizegetusa Regia, capitala anterioară a regatului dac, colonia Ulpia Traiana a fost întemeiată după cucerirea acestuia de către împăratul Traian, între anii 108–110. Colonia Ulpia Traiana Augusta Sarmizegetusa Dacica a fost fondată prin defalcarea veteranilor legiunilor romane care au luptat pentru cucerirea Daciei.

Așezarea a cunoscut o perioadă de dezvoltare care a durat până în a doua jumătate a secolului al III-lea, când a avut loc retragerea aureliană. În acest interval s-a construit pe bază de materiale variate, precum piatra locală de râu și stâncă, marmura, cărămida și țigla. Structurile erau construite în primă fază, provizorie, din lemn, după care erau realizate mai permanent, din piatră. Cea mai impunătoare clădire, amfiteatrul, avea o capacitate de circa 5000 de persoane. Până în prezent, o mare parte din suprafața orașului antic nu a fost excavată de arheologi.

După vizitarea sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa , pe următoarea rută: Sarmizegetusa – Hobița Grădiște – Clopotiva – Brazi – Ostrovel – Ohaba Sibișel – Nucșoara – Mălăiești. Traseul este unul ușor, fără diferențe mari de nivel, și șerpuiește pe la poalele munților Retezat prin sate pitorești, pășuni și pajiști. Ne vom bucura de peisajul de toamnă cu explozia de culori a pădurilor ce se întind la poalele munților Retezat.
Seara, după cină, vom porni a doua seară de petrecere la pensiunea Iancu din Mălăiești.

Ziua 3. 2025 Incursiune în lumi demult apuse la Casa Vulcanilor din Densuș

În ziua a 3-a vom porni cu mașinile către localitatea Densuș unde vom vizita Casa Vulcanilor, o construcție din pământ care spune povestea Pământului, adaptată la povestea geologică a Țării Hațegului. Este un loc unde vom afla lucruri interesante despre vulcanii care dominau Insula Hațegului de acum 70 de milioane de ani și ale căror urme se găsesc astăzi în comuna Densuș. Construcția este una ecologică din cob, adică pământ galben, paie și apă.

După ce vizităm Casa Vulcanilor vom face o scurta oprire la biserica din Densuș, care a servit de-a lungul timpului cultului creștin ortodox, protestant și greco-catolic. Este una dintre cele mai vechi biserici din România, datând din secolele XII-XIII, ridicată, se pare, pe ruinele unei construcții din secolul IV d.Hr. Întreaga construcție este acoperită cu plăci de piatră, iar majoritatea materialului său provine de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala Daciei romane (situată în apropiere).
După amiază ne vom lua la revedere și vom porni către casă.

Programul excursiei poate suferi modificari datorita unor situatii independente de organizatori si agentie turistica (vreme, probleme in trafic, nefunctionalitati ale furnizorilor de servicii etc). Modificarile sunt decise de insotitorul de grup si comunicate grupului.

Scurta descriere a excursiei:

Traseul pe care vi-l propunem se află la intersecția a două secțiune importante din Via Transilvanica: Terra Dacica și Terra Romana. Bucata noastră din traseul Via Transilvanica (www.viatransilvanica.com) se află în județul Hunedoara, un județ încărcat cu istorie veche a țării noastre, unde se află capitala fostei provincii romane Ulpia Traiana Sarmisegetuza, cetăți dacice și medievale. Bucata de Via Transilvanica care continuă Terra Dacica cu Terra Romana se întinde de-a lungul văii Mureșului și al podișului Târnavelor cu ale sale podgorii, salutând Apusenii și șerpuind către Retezat, reflectând tot mai tare rădăcinile poporului român, până când intră pe la Poarta de Fier a Transilvaniei, în județul Caraș-Severin.
În tura noastră vom face cunoștință și cu trecutul paleontologic al acestor zone fabuloase ale țării noastre, Geoparcul Internațional Țara Hațegului a fost primul teritoriu din țară recunoscut de UNESCO pentru modul creativ de valorificare turistică, educațională și științifică a unui patrimoniu geologic și cultural deosebit. Practic, pe oriunde ne vom plimba prin Țara Hațegului, vom fi în Geoparc și într-un sit UNESCO. Este un teritoriu aparte care ne invită să parcurgem un veritabil ”drum prin timp”, prin istoria planetei Pământ: Vremea primelor roci, apărute acum 600 de milioane de ani, Vremea Oceanului Tethys și a Insulei Dinozaurilor pitici, Vremea formării Munților Retezat, Șureanu și Poiana Ruscă, Vremea ultimei glaciațiuni, Vremea primilor oameni, Vremea dacilor și a romanilor, Vremea cavalerilor, a castelelor și a bisericilor din piatră, Vremea noastră, a celor din prezent.
Acest ținut este o combinație armonioasă între peisaje naturale care îți taie răsuflarea, orașe istorice și patrimoniu arheologic. Este o regiune unde traseele pe Via Transilvanica au o dificultate mică spre medie, dar care va rămâne mult timp cu drumețul, în minte și în suflet.

Despre locatie:

Pensiunea Iancu Malaesti 3*. Întreaga  zonă este încărcată de obiective de interes turistic. La mică distanță se află cetatea Mălăiești, restaurată în întregime, devenită acum locul de organizare a principalelor evenimente culturale, târguri de produse locale, reconstituiri istorice și divertisment.
In timp, locatia familiei Iancu a devenit una dintre cele mai ospitaliere locații din Mălăiești. Are o terasă încăpătoare, dotată cu toate necesare organizării unor mese tradiționale.
Are doua corpuri de cladire:
Corpul A
Capacitatea de cazare: 5 camere twin

Corpul B
Capacitatea de cazare: 4 camere cu 3 paturi - in care vom caza doar cate 2 persoane

CONFORT
/ baie în fiecare cameră / televizor / internet / sală de mese /  acces la bucătărie pentru cei care doresc să-şi prepare singuri mâncarea / frigider / maşină de spălat /

Cateva fotografii:















 :oops: Inainte de a va inscrie cititi informatiile de mai jos (cu click pe fiecare). Inscriindu-va in aceasta excursie intelegem ca le-ati parcurs si ati acceptat conditiile si regulile noastre:

•   Reguli pentru membrii clubului
•   De stiut – mai ales daca sunteti prima oara cu noi.
•   Rolul insotitorului de grup
•   Cum va informati ulterior rezervarii
•   Reguli in timpul calatoriei
•   Contract cu agentia de turism Bon Voyage
•   Renuntarea unilaterala la o excursie